pátek 12. dubna 2013

Bazální metabolismus


Každý z nás už o něm určitě slyšel. Ale co to teda doopravdy je a jak to funguje? Pokusím se to shrnout do nějakého kratšího povídání, snad nevznikne dlouhý román..:) Jen podotýkám, že tento základní nástin píšu tak, jak to vidím já, takže se tu třeba dočtete blbosti nebo něco, s čím nebudete souhlasit.. Stát se to může a omlouvám se za to, ale nejsem odborník, tak mi prosím odpusťte chyby.:)



O co jde?

Když to řeknu hodně jednoduše, bazální metabolismus je vlastně energie potřebná k zachování základních životních funkcí organismu. Je to tedy energie, kterou tělo potřebuje v klidu v teplotně neutrálním prostředí k funkci srdce, plic, mozku a ostatních orgánů. Čím je organismus starší, tím menší je hodnota BMR (z anglického basal metabolic rate). Také platí, že úměrně s množstvím svalové hmoty se BMR zvyšuje.

Jak se měří?

BMR si můžete nechat změřit na specializovaných pracovištích. Na internetu existují i různé kalkulačky, ale ty jsou dost nepřesné. Jednu najdete například TADY.
Odborníci by vám BMR změřili v naprostém klidu, při stálé okolní teplotě (asi 20°C) a asi 12 hodin po jídle.

Co BMR ovlivňuje?

Hodnota BMR je ovlivněna různými faktory a je hodně individuální. Záleží na věku, pohlaví, tělesné struktuře a množství svalové hmoty, ale také na množství stresu nebo například na zdravotním stavu. Muži mají vyšší hodnotu bazálního metabolismu než ženy, stejně tak manuálně pracující lidé a sportovci mají vyšší BMR než "normální smrtelníci".

Závěrem

Pokud budeme jíst nad svůj BMR a nedělat vůbec nic, logicky přibereme - a to i kdybychom jedli celý den jen samé ovoce. 
Co se děje s tělem, když ho trápíme hladovkami? Náš organismus se přepne do nouzového režimu, zpomalí svůj metabolismus na minimum. Pokud přijímáme méně energie, než spotřebujeme v BMR, tělo si z každého jídla, co sníme, ukládá všechno do zásoby. Primárním zdrojem energie při hladovění jsou pro tělo bílkoviny (takže si samo "žere" svaly - to nechceme, že ne?!). Proto je důležitá vyvážená strava ve spojení s pohybovou aktivitou, aby si tělo "vyzobalo" tukové zásoby a svaly nám nechalo.:)

2 komentáře:

Děkujeme za milé komentáře! :) Přijďte zase! Na komentáře odpovídáme tady na blogu.